Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 17. februára 2015

Päťdesiat odtieňov slobody (SK) 2013 9. kapitola

Kapitola 9




Keď sa nasledujúceho rána prebudím, ešte pred zvonením budíka, vinie sa okolo mňa Christian ako brečtan. Hlavu má zloženú na mojom hrudníku, ruku okolo môjho pása a svoju nohu vklinenú medzi mojimi - a to všetko na mojej strane postele. Vždy je to tak, takto končí zakaždým, ked sa večer pohádame - stočený oko­lo mňa, neskutočne horúci a celý strápený.
Ach, Tieň. V niektorých ohľadoch je až prekvapivo závislý. Kto by si to bol pomyslel? V predstavách ma prenasleduje pod­vedomá vízia Christiana ako zafúľaného zbedačeného chlap­čeka. Moja melanchólia ustupuje, ked ho s miernym úsmevom jemne pohladím po teraz už kratších vlasoch. Zavrtí sa a pár ospalých očí sa stretne s mojimi. Párkrát zažmurká, než sa úplne
prebudí.
Ahoj," zavrní a usmeje sa.
Ahoj." Prebúdzanie týmto úsmevom skrátka milujem.
Pritúli sa mi k hrudi a vydá spokojný hrdelný zvuk. Presúva ruku z môjho pása nižšie, necháva ju kĺzať po chladivom saténe nočnej košieľky.
Také lákavé sústo," utrúsi. „Ale nech už si lákavá, ako chceš," na­kukne na budík, „ja musím vstávať." Pretiahne sa, pomaly sa zo mňa odvinie a dvíha sa z postele.
Líham si naznak a vychutnávam si to predstavenie - Christian sa vyzlieka do sprchy. Je dokonalý Nezmenila by som ani vlások na jeho hlave.
Obdivujete výhľad, pani Greyová?" zdvihne posmešne jedno obočie.
A aký pekný, pán Grey."
S úškrnom po mne hádže pyžamové nohavice tak, že mi skoro pri­stávajú na tvári, ale ja ich včas chytám a chichocem sa pri tom ako malé decko. S potmehúdskym úsmevom sa naťahuje a strháva zo mňa deku, jedným kolenom sa zapiera o posteľ, chytá ma za členky a prud­ko priťahuje k sebe, až sa mi pritom vyhrnie košielka. Vykríknem, ale to už sa kradne po mojom tele nahor, špičkou nosa a nežnými bozkami si razí cestu k môjmu kolenu, potom po stehne... môj... ty... Christian!

Dobré ráno, pani Greyová," zdraví ma pani Jonesová. Samozrejme sa červenám, pretože mi v hlave naskočí jej rande s Taylorom zo vče­rajšieho večera.
Dobré ráno," zadrmolím, keď mi podáva šálku čaju. Sadám si na stoličku vedľa svojho manžela, ktorý je ako zo škatulky - čerstvo osprchovaný, s ešte vlhkými vlasmi, na sebe vyžehlenú bielu košeľu a šedú kravatu. Moju obľúbenú. Tú, na ktorú mám také pekné spo­mienky.
Ako sa vám darí, pani Greyová?" spýta sa a uprie na mňa hrejivý pohľad.
Myslím, že to veľmi dobre viete, pán Grey," vzhliadnem k nemu cez mihalnice.
Pobavene mykne jedným kútikom. „Jedz," zavelí potom. „Včera si nič nezjedia."
A pozor, panovačný Tieň!
To preto, že si sa správal ako magor."
Pani Jonesovej niečo padá z ruky a zarinčí to v dreze tak, až z toho nadskočím. Christian ani nehne brvou, ignoruje ju a ďalej na mňa ľahostajne hľadí.
Magor, alebo nemagor, jedz." Znie veľmi vážne. Teraz sa s ním neradno dohadovať.
Upokoj sa! Už dávam lyžicu do lupienkov," zabručím ako vzdorovitý adolescent. Naťahujem sa pre grécky jogurt a trochu si ho naberám na cereálie, navrch pridávam plnú hrsť čučoriedok. Mrknem po pani Jonesovej a stretávam sa s jej pohľadom. Usme­jem sa a ona mi to opláca - tým svojím láskavým spôsobom. To ona mi pripravila raňajky, ktoré som si obľúbila počas medových týždňov.
Asi budem musieť ísť niekedy v priebehu týždňa do New Yorku," vytrháva ma Christian zo zasnenia.
Aha."
Zostanem tam cez noc. Chcem, aby si išla so mnou." „Ved nedostanem voľno, Christian."
Oprie sa do mňa veľavravným pohľadom ale-nehovor-ja-som-tvoj-šéf-ak-si-si-nevšimla.
Vzdychnem. „Ja viem, že tú spoločnosť vlastníš, ale už som bola mimo tri týždne. Prosím. Ako môžeš očakávať, že to tam povediem, ked tam prakticky nie som? Zvládnem to tu. Predpokladám, že si so sebou berieš Taylora, ale Sawyer a Ryan tú ostanú..." prestávam to zo seba chrliť, pretože on sa na mňa škerí. „Čo?" zaštekám.
Nič. To ty," povie.
Zamračím sa na neho. To sa mi ako posmieva? A potom mi zne­nazdania bleskne hlavou znepokojujúca myšlienka. „Ako sa vlastne dostaneš do New Yorku?" „Firemným lietadlom, prečo?"
Len som sa chcela uistiť, či si neberieš Charlie Tango," prehovorím ticho, kým sa mi dole po chrbtici zakráda mrazenie. Vybaví sa mi totiž, čo sa dialo naposledy, keď s tou helikoptérou letel. Pri pomyslení na tie hodiny hrôzy, ktoré som strávila čakaním na nejakú správu, sa mi roz­hojdá žalúdok. Boli to asi tie najdesivejšie okamihy môjho života. Vší­mam si, že aj pani Jonesová stuhla, a pokúšam sa tú predstavu potlačiť.
Do New Yorku by som v Charlie Tango neletel. Nemá taký dolet. Okrem toho, nebude naspäť z opravy ešte tak dva týždne."
Vďakabohu. Usmejem sa, čiastočne s úľavou, ale zároveň som si vedomá, že počas tých pár posledných týždňov zaberal kolaps Charlie Tango naozaj velkú časť Christianovej mysle a času.
No, ja som rada, že je skoro opravený, ale... " zarazím sa. Môžem mu vôbec povedať, ako veľmi budem nervózna, keď poletí nabudúce?
Čo?" vyzýva ma, keď dojedá posledný kúsok omelety.
Pokrčím plecami.
Tak čo?" nadhodí o niečo prísnejšie.
Ja len... veď vieš. Ked si s ním letel naposledy... už som si mys­lela, všetci sme si mysleli, že si..." ani tú vetu nedokážem dopovedať a Christianov strohý výraz povoľuje.
No tak." Natiahne sa, aby ma chrbtom ruky pohladil po líci. „To bola sabotáž." Po tvári mu preletí temný tieň a ja sa letmo zamýšľam nad tým, či vie, kto je za to zodpovedný.
Neuniesla by som, keby som ťa stratila," vypustím.
Vyletelo kvôli tomu päť ľudí, Ana. Už sa to nestane."
Päť?"
S vážnou tvárou prikývne. No to ma podrž!
Teraz si spomínam... V tvojom stole som zbadala zbraň."
Zamračí sa nad mojím odbočením od témy a zrejme aj nad mojím vyčítavými tónom, aj keď ja to tak nemyslím. „Tá patrí Leile," povie nakoniec.
Je plne nabitá."
Ako to vieš?" Vrásky na jeho čele sa prehlbujú. „Včera som ju kontrolovala."
Zamračí sa na mňa. „Nie som si istý, či sa mi páči, keď sa hráš so zbraňami. Dúfam, že si ju zase zabezpečila."
Prekvapene zažmurkám, chvílkovo vyvedená z miery. „Christian, jento revolver žiadnu poistku nemá. Ty snáď o zbraniach nič nevieš?"
Doširoka roztvára oči. „Ehm... nie."
Vstúpi Taylor a decentne si odkašle. Christian naňho kývne.
Musíme ísť," oznamuje mi. Postaví sa, a trochu zamyslený vpláva clo svojho sivého saka. Nasledujem ho do chodby.
On má Leilinu zbraň. Z tej novinky som trochu mimo a hneď mi napadá, čo je asi s Leilou teraz. Je stále ešte v... kde to vlastne bola? Niekde na východe. V New Hampshire? Nedokážem si spomenúť.
Dobré ráno, Taylor," zdraví Christian.
Dobré ráno pán Grey, pani Greyová." Obom nám kývne hlavou, ale dáva si dobrý pozor, aby sa mi nepozrel do očí. Keď si spomeniem, že som doňho včera vrazila v negližé, oceňujem to.
Ešte si odskočím vyčistiť zuby," zamumlem. Christian si ich vždy čistí pred raňajkami. To vážne nechápem.

Mal by si požiadať Taylora, aby ťa naučil strieľať," navrhujem mu, keď schádzame výťahom dole. Christian na mňa uprie pobavený pohľad.
Nehovor," poznamená sucho.
Hovorím."
Anastasia, ja zbrane zavrhujem. Moja mama už zošívala tolko obetí strelby a aj otec je striktne proti zbraniam. Obaja ma tak vycho­vali. Len tu vo Washingtone podporujem minimálne dve organizácie, ktoré propagujú kontrolu držania strelných zbraní."
Aha. A Taylor zbraň nosí?"
Christian zovrie pery.
Niekedy."
Ty to azda neschvaľuješ?" pýtam sa, keď ma na prízemí ženie von.
Nie," odpovedá upäto. „Povedzme, že na problematiku drža­nia strelných zbraní máme s Taylorom veľmi rozdielny názor." Tak v tomto nadržujem Taylorovi.
Christian mi pridržuje vstupné dvere a ja vychádzam von a k autu. Od tej doby, čo vyšlo najavo, že havária Charlie Tango bola sabotáž, ma nenechal ísť do práce samotnú. Sawyer sa láskavo usmieva, otvára mi dvere a obaja s Christianom nasadáme.
Prosím," natiahnem sa vnútri po Christianovu ruku.
Prosím čo?"
Nauč sa strieľať."
Prevráti oči. „Nie. Koniec diskusie, Anastasia."
A zase je zo mňa dieťa, ktoré treba pokarhať. Už-už otváram ústa, aby som povedala niečo jedovaté, ale nakoniec sa rozhodujem, že nechcem začínať pracovný deň so zlou náladou. Namiesto toho si za­ložím ruky na prsiach a pritom registrujem Taylorov pohľad v spät­nom zrkadle. Vzápätí ním uhýba a sústredí ho na cestu pred sebou, napriek tomu ešte zľahka pokrúti hlavou, evidentne frustrovaný.
Hmm... takže aj jeho Christian vytáča, občas. Tá myšlienka mi vy­čarí úsmev na tvári - moja dobrá nálada je zachránená.
Kde je teraz Leila?" pýtam sa Christiana pozerajúceho von z okienka.
Už som ti to hovoril. Je v Connecticute u rodičov." Šľahne po mne kútikom oka.
Kontroloval si si to? Koniec koncov, má tiež dlhé vlasy. Mohla to byť ona, ktorá riadila ten dodge."
Áno, kontroloval. Je zapísaná na umeleckej škole v Hamdene. Nastúpila tento týždeň."
Ty si s ňou hovoril?" zašeptám s totálne zblednutou tvárou.
Christian v reakcii na môj tón prudko otáča hlavu mojím smerom.
Ja nie. To Flynn." Sústredene si ma prezerá, s výrazom čitateľa myšlienok skúma moju tvár. „Aha," vydýchnem úľavou. „Čo sa deje?"
Nič."
Povzdychne si. „O čo ide, Ana?"
Len pokrčím ramenami, nechce sa mi priznávať k iracionálnej žiarlivosti.
A tak Christian pokračuje: „Strážime ju, dohliadame na to, aby sa držala na svojej strane kontinentu. Už je jej lepšie, Ana. Flynn ju odovzdal jednému psychiatrovi v New Havene a všetky správy o nej sú veľmi priaznivé. Vždy sa zaujímala o umenie, takže... " Prestáva hovoriť, ešte stále pátra očami v mojom výraze. A práve vtedy mi napadá, že jej tú školu zrejme platí. Chcem to vôbec vedieť? Mala by som sa ho spýtať? Jasné, je to niečo, čo si môže pokojne dovoliť - ale prečo by sa mal cítiť zaviazaný? Vzdychnem. Tá Christianova príťaž sa len ťažko dá porovnávať s Bradley Kentom z hodín biológie a jeho neohrabanými pokusmi ma pobozkať.
Christian sa naťahuje po mojej ruke. „Nechaj to plávať, Anasta-sia," zavrní a ja mu vraciam povzbudivý stisk. Viem, že robí len to, čo považuje za správne.
V priebehu dopoludnia mám prestávku medzi jednotlivými stret­nutiami. Keď beriem do ruky telefón, aby som zavolala Kate, všímam si e-mail od Christiana:


Od: Christian Grey Predmet: Lichôtky Dátum: 23.8.201 1,09:54 Komu: Anastasia Greyová
Pani Greyová,
už som dostal celkovo tri pochvaly za nový účes. Lichôtky od zamestnan­cov sú pre mňa novinkou. Musí to byť tým nahlúplym úsmevom, čo sa mi objaví na tvári zakaždým, keď si spomeniem na minulú noc. Ste vskutku úžasná, talentovaná a prekrásna žena. A ste celá len moja.

Christian Grey
Výkonný riaditeľ Grey Enterprises Holdings, s.r.o.


Rozplývam sa blahom, len to čítam.


Od: Anastasia Greyová Predmet: Ja sa tu snažím sústrediť Dátum: 23.8.2011, 10:48
Komu: Christian Grey

Pán Grey,
pokúšam sa pracovať a nechcem sa nechať rozptyľovať takýmito lákavými spomienkami.
Možno nadišiel čas priznať, že som pravidelne strihala Raya. Netušila som, že to bude taká užitočná zručnosť.
A áno, som Vaša, a Vy, môj drahý neznesiteľný manžel, ktorý odmietate uplatniť svoje právo na držanie zbrane, dané druhým dodatkom ústavy, ste zase môj. Ale nič sa nebojte, pretože ja Vás ochránim.Vždy.

Anastasia Greyová Zodpovedná redaktorka, SIP
Od: Christian Grey Predmet: Annie Oakleyová Dátum: 23.8.2011, 10:53 Komu: Anastasia Greyová

Pani Greyová,
som nesmierne potešený, že ste si vo Vašom IT oddelení zabezpečili zmenu mena. ©
To teda budem vo svojej posteli spať ako nemluvňa, keď budem vedieť, že moja po zuby ozbrojená manželka sa nachádza hneď vedľa mňa.

Christian Grey
Výkonný riaditeľ & hoplofobik, Grey Enterprises Holdings, s.r.o. Hoplofobik? Čo je zase toto?


Od: Anastasia Greyová Predmet: Dlhé slová Dátum: 23.8.2011, 10:58 Komu: Christian Grey

Pán Grey,
zas a znova ma udivujú Vaše jazykové schopnosti. Vlastne,Vaše schopnosti všeobecne - myslím, že viete, na čo narážam.

Anastasia Greyová Zodpovedná redaktorka, SIP
Od: Christian Grey Predmet: Potrebujem vzduch! Dátum:23.8.2011, I 1:01 Komu: Anastasia Greyová

Pani Greyová,
Vy so mnou flirtujete?

Christian Grey
Šokovaný výkonný riaditeľ, Grey Enterprises Holdings, s.r.o.


Od: Anastasia Greyová Predmet: Boli by ste radšej... Dátum: 23.8.2011, 10:04 Komu: Christian Grey

...keby som flirtovala s niekým iným?

Anastasia Greyová Zodpovedná redaktorka, SIP


Od: Christian Grey Predmet: Grrr Dátum:23.8.2011, 11:09 Komu: Anastasia Greyová

NIE!
Christian Grey
Majetnícky výkonný riaditeľ, Grey Enterprises Holdings, s.r.o.


Od: Anastasia Greyová Predmet: No nie... Dátum:23.8.2011, 11:14 Komu: Christian Grey

Vy na mňa vrčíte? Aby ste vedeli, je to celkom zvodné.

Anastasia Greyová, Zodpovedná redaktorka, SIP


Od: Christian Grey Predmet: Dávajte si pozor Dátum:23.8.201 I, I 1:16 Komu: Anastasia Greyová

Nielenže so mnou flirtujete, vy sa so mnou navyše zahrávate, pani Greyová. Aby som Vás dnes popoludní nepoctil návštevou.

Christian Grey
Falický výkonný riaditeľ, Grey Enterprises Holdings, s.r.o.


Od: Anastasia Greyová Predmet: Ach, nie! Dátum:23.8.2011, I 1:20 Komu: Christian Grey
Už sekám dobrotu. Nerada by som, aby sa mi šéf šéfa môjho šéfa dostal v práci na kobylku.;)
A teraz už ma nechaj pracovať. Šéf šéfa môjho šéfa by ma tiež mohol sc­hmatnúť za zadok a vyhodiť.

Anastasia Greyová Zodpovedná redaktorka, SIP


Od: Christian Grey Predmet: &%$&&* Dátum:23.8.2011, I 1:23 Komu: Anastasia Greyová

Ver mi, keď hovorím, že je veľa vecí, ktoré by teraz ten chlap s tvojím za­dkom rád urobil. Schmatnúť ťa zaň - áno.Vyhodiť - nie.

Christian Grey
Výkonný riaditeľ & vyznávač zadkov, Grey Enterprises Holdings, s.r.o.


Tak toto ma rozosmialo.


Od: Anastasia Greyová Predmet: Už ma nechaj! Dátum:23.8.2011, I 1:26 Komu: Christian Grey

Nemáš snáď na starosti impérium?! Prestaň ma láskavo obťažovať.
Ďalšie pracovné stretnutie mám tu. Myslela som, že si vyznávač bradaviek... Mysli na môj zadok, ja budem myslieť na Tvoj... MTx

Anastasia Greyová
Teraz trochu vlhká zodpovedná redaktorka, SIP


Keď ma vo štvrtok ráno vezie Sawyer do práce, nedokážem zo seba striasť pocit skľúčenosti. Christianova avizovaná cesta do New Yorku sa nakoniec uskutočnila, a hoci odišiel len pred pár hodinami, už mi chýba.
Zapínam počítač a všímam si, že na mňa čaká jeho e-mail. Okam­žite sa mi zlepšuje nálada.


Od: Christian Grey Predmet: Už teraz mi chýbaš Dátum: 25.8.2011,04:32 Komu: Anastasia Greyová

Pani Greyová,
dnes ráno ste boli neodolateľná. Správajte sa slušne, kým budem preč. Ľúbim Ta.

Christian Grey
Výkonný riaditeľ, Grey Enterprises Holdings, s.r.o.
Toto bude prvá noc od našej svadby, kedy nebudeme spať vedľa seba. Mám v úmysle si dať pár drinkov s Kate - to by mi malo pomôcť zaspať. V náhlom popude mu hneď odpovedám, aj keď viem, že ešte stále sedí v lietadle.


Od: Anastasia Greyová Predmet: Ty sám sa správaj slušne! Dátum: 25.8.2011,09:03 Komu: Christian Grey

Daj mi vedieť, keď pristanete - do tej doby budem mať strach. A neboj sa, ja sa budem správať slušne. A vlastne, do akých problémov by som sa asi tak mohla dostať s Kate?

Anastasia Greyová Zodpovedná redaktorka, SIP


Kliknem na „Odoslať" a usrknem si z latté - malej pozornosti od Han-nah. Kto by to bol povedal, že si obľúbim kávu? Napriek tomu, že si mám dnes večer vyjsť s Kate, mám pocit, akoby kus zo mňa chýbal. Kus, ktorý sa v tejto chvíli nachádza niekde nad stredozápadom na ceste do New Yorku. Netušila som, že by som sa mohla cítiť taká nesvoj a a rozrušená len preto, že je Christian preč. Časom sa určite toho divného pocitu stra­ty a neistoty zbavím, však? S ťažkým povzdychom sa vraciam k práci.
Okolo obeda už začínam priam zúrivo kontrolovať poštu a klikať v BlackBerry na prichádzajúce správy. Tak kde je? Pristáli bezpečne? Hannah sa ma pýta, či chcem obed, ale ja už som taká nervózna, že ju odmietam mávnutím ruky. Viem, že sa to prieči zdravému rozumu, ale jednoducho potrebujem vedieť, že Christian dorazil v poriadku.

Zazvoní mi pevná linka; až ma to vyľaká. „Ana St - Greyová."
Ahoj." Christianov hlas je hrejivý a nesie stopy pobavenia. Za­plavuje ma vlna úľavy.
Ahoj," odpovedám s úsmevom od ucha k uchu. „Aký bol let?" „Dlhý. Čo chceš podniknúť s Kate?"
Ach bože. „Proste si zájdeme v pohode niekam posedieť." Na druhom konci je ticho.
Bude na nás dohliadať Sawyer a tá nová - Prescottová," snažím
sa ho upokojiť.
Myslel som, že Kate príde k nám domov."
To aj príde, potom, ked si dáme niekde drink." Prosím, nechaj ma ísť von!
Christian si sťažka povzdychne.
Prečo si mi to nepovedala?" prenesie ticho. Až príliš ticho.
V duchu sa naježím. „Christian, budeme v pohode. Bude tam s nami Ryan, Sawyer aj Prescottová. Ideme len na pohárik."
Christian zostáva neoblomne ticho a ja viem, že ho to veľmi nete­ší. „Od chvíle, čo som ťa spoznala, som ju videla len párkrát. Prosím. Je to moja najlepšia kamarátka."
Ana, ja predsa nechcem, aby si sa prestala stýkať so svojimi pria­teľmi. Iba som si myslel, že príde k nám."
Tak dobre," vzdávam to. „Zostaneme doma."
Vydrž, kým tam vonku pobehuje ten blázon. Prosím."
Už som povedala, že áno," zabrblem podráždene a zagúľam očami.
Ticho si odfrkne. „Vždy viem, kedy na mňa prevrátiš oči." Zamračím sa na reproduktor. „Pozri, je mi to ľúto. Nechcela som ti robiť starosti."
Tak dobre," vydýchne a ja počujem, ako sa mu uľavilo. Necítim sa práve najlepšie, ked mu robím také starosti.
Kde vlastne si?"
Na pristávacej ploche JFK."
Tak to ste práve dosadli."
Presne tak. To ty si chcela, aby som ti zavolal, hneď ako pristanem."
Usmejem sa. Moje podvedomie mi venuje významný pohľad - Vi­díš? On drží svoje slovo.
No, pán Grey, to som rada, že je aspoň jeden z nás zásadový."
Vyprskne smiechom. „Pani Greyová, váš dar všetko zveličiť ne­pozná medze. Čo len s vami urobíme?"
Som si istá, že vymyslíte niečo originálne. Ako obvykle."
Ty ma provokuješ?"
Pravdaže."
Vycítim jeho úsmev. „Už by som mal ísť. Rob, čo sa ti hovorí, Ana, prosím. Ochranka vie, čo robí."
Iste, Christian, budem," už zase zniem podráždene. Čo stále má, veď už mi to došlo!
Uvidíme sa zajtra večer. Ešte ti zavolám."
Aby si si ma skontroloval?"
Áno."
Teda, Christian!" húknem naňho.
Au revoir, pani Greyová."
Au revoir, Christian. Ľúbim ťa."
Prudko vdýchne.
Ja teba tiež, Ana."
Nikto z nás to nepokladá.
Zaves, Christian," zašepkám.
Nie si tak trochu panovačná?"
Tak trochu panovačná a tvoja."
Moja," vydýchne. „Rob, čo sa ti hovorí. Polož."
Áno, pán Grey." S nahlúplym pohľadom na telefón to pokladám.
Za pár okamihov sa mi v schránke objavuje email.
Od: Christian Grey Predmet: Svrbiace dlane Dátum: 25.8.201 I, 13:42 EDT
Komu: Anastasia Greyová

Pani Greyová,
Počas telefonovania ste rovnako vtipná ako vždy. Myslím to vážne. Rob, čo sa Ti hovorí. Potrebujem vedieť, že si v poriadku. Ľúbim Ta.

Christian Grey
Výkonný riaditeľ, Grey Enterprises Holdings, s.r.o.


A potom kto je tu panovačný. Ale stačil jediný telefonát a všetka úzkosť zo mňa spadla. Šťastne pristál a ako obvykle sa o mňa zbytočne stra­chuje. Vnútri sa celá rozjarím. Bože, ako ja toho chlapa ľúbim. Zo zas-nenia ma ale vyruší klopanie Hannah, a tak sa vraciam späť do reality.

Kate vyzerá úchvatne. V obtiahnutých bielych džínsoch a červenom kabátiku je schopná dobyť celé mesto. Keď vstupujem do recepcie, živo klebetí s Claire.
Ana!" vykríkne a schytí ma do náručia. Potom si ma drží na dĺž­ku paží a obzerá.
Nádhera, veď ty nám vyzeráš ako magnátova žena. Kto to mo­hol tušiť, malá Ana Steelová? A okrem toho, vyzeráš tak... kultivova­ne!" Zaškerí sa. Ja sa zapýrim a prevrátim oči. Na sebe mám voľné, svetlokrémové šaty s tmavomodrým pásikom a lodičkami v rovna­kej farbe.
Veľmi rada ťa vidím, Kate," vraciam jej objatie.
Tak kam vyrazíme?"
Christian chce, aby sme išli domov."
Oou, to ako fakt? A nemôžeme sa zastaviť aspoň na koktail v Zig Zag Café? Rezervovala som nám tam stôl." Otváram ústa, aby som zaprotestovala.
Prosím?" zakňučí a pôvabne našpúli pery. Toto musela pochytiť od Mie. Obvykle ústa nešpúli. Ten kokteil by som si dala naozaj rada. Naposledy sme sa tam tak skvele pobavili, a je to blízko Kateinho bytu.
Varovne vztýčim ukazovák. „Jeden."
Zazubí sa na mňa. „Jeden," súhlasí so žiarivým úsmevom. Vešia sa do mňa a spoločne vyrážame von k autu, zaparkovanému pri obrub­níku, so Sawyerom za volantom. V pätách nám ide slečna Samantha Prescottová, ktorá je v tíme ochranky nová - vysoká Afroameričanka s rýdzo praktickým prístupom. Zatiaľ som jej veľmi na chuť neprišla, snáď preto, že je v takom odstupe a chová sa až príliš profesionálne. Ale nijako ju kvôli tomu nezatracujem, veď ju, rovnako ako ostat­ných z tímu, osobne vyberal Taylor. Oblečená je rovnako ako Sawyer, v uniformnom tmavom obleku.
Mohli by ste nás prosím zaviezť do Zig Zag, Sawyer?"
Sawyer sa na mňa otáča a ja vidím, ako si chystá príhovor. Očivid­ne má svoje inštrukcie. Chvílku zaváha...
Zig Zag Café. Len na jeden drink," zavelí Kate.
Letmým pohľadom zisťujem, že sa snaží Sawyera uhranúť. Chu­dáčik malý
Ako si želáte, madam."
Pán Grey si vyžiadal, aby ste sa zdržiavali v byte," ozýva sa Pres-cottová.
Pán Grey tu nie je," odseknem. „Zig Zag, prosím." „Madam," odvetí Sawyer a úkosom pozrie na Prescottovú, ktorá múdro drží jazyk za zubami.
Kate sa na mňa pozrie, akoby nedokázala uveriť vlastným očiam a ušiam. Našpúlim pery a myknem plecami. No čo, tak som o trochu viac asertívna, ako som bývala. Kate súhlasne pokýva hlavou a Sawy-er sa vnorí do večernej premávky.
Tá posilnená ochranka Grace i Miu pekne vytáča," prehodí Kate, aby reč nestála.
Vyvalím na ňu vyjavený pohľad.
Ty o tom nevieš?" pýta sa neveriacky.
Neviem o čom?"
Že sa ochrana všetkých Greyovcov zväčšila trojnásobne.. Alebo snáď stonásobne." „Fakt?"
On ti to nepovedal?"
Opäť sa červenám. „Nie." Poondiaty Christian! „A kvôli čomu?"
jack Hyde," vyriekne na vysvetlenie.
Jack Hyde? Myslela som, že ten išiel len po Christianovi," hles­nem. Ježiš. Prečo mi nič nepovedal? „To kvôli tomu pondelku," dodáva.
Minulému pondelku? Hmm... v nedeľu sme identifikovali Jacka. Ale prečo všetci Greyovci? „Ako to všetko vieš?" „To Elliot." No jasné.
Christian ti o ničom nepovedal, však?" Viac červenšia už byť nemôžem. „Nie." „Ach nie, Ana, to je hrozné."
Vzdychnem. Ako obvykle - Kate udrela klinček priamo po hlavič­ke. Ako obvykle - železným kyjakom.
A ty vieš prečo?" vyzvedám. Keď mi to nepovie Christian, tak by snáď mohla Kate.
Elliot hovoril, že to má niečo dočinenia s nejakou informáciou z Hydeovho počítača v SIP."
No to ma podrž! „Nehovor." Zrazu ma chytá zlosť. Ako to, že o tom všetkom Kate vie, a ja nie?
Dvíham oči a všímam si, že ma Sawyer sleduje v spätnom zrkadle. Na semafore naskočí zelená, vyráža dopredu a znovu sa venuje ceste pred sebou. Ukazovákom si prekrížime pery a Kate súhlasne prikýv­ne. Stavila by som sa, že Sawyer je na rozdiel odo mňa zasvätený.
Ako sa má Elliot?" mením tému.
Kate sa prihlúplo usmeje, čím mi prezrádza všetko, čo potrebujem vedieť.
Sawyer zastavuje pri ústí pasáže vedúcej k Zig Zag Café a Prescot-tová mi otvára dvere. Vystupujem a Kate sa hrnie za mnou. Znovu sa do seba zavesíme a kráčame pasážou, nasledované Prescottovou, kto­rej doslova šľahajú blesky z očí - preboha, ved je to len jeden pohárik. Sawyer odchádza zaparkovať.

A odkiaľ vlastne pozná Elliot Giu?" Vyzvedám, keď prvýkrát uchlip-nem z druhého jahodového mojita. Bar je intímny a útulný a mne sa nechce ísť preč. Ešte sme s Kate nezavreli ústa. Úplne som zabudla, ako mi je s ňou dobre. Je to také oslobodzujúce, niekam si vyjsť, re­laxovať, užívať si jej spoločnosť. Zvažujem, že by som napísala Chris-tianovi, ale potom tú myšlienku zavrhujem. Len by ho to rozčúlilo a donútil by ma utekať domov ako neposlušné decko.
O tej suke mi ani nehovor!" zaprská Kate.
Nemôžem si pomôcť. Jej reakcia ma rozosmeje.
Čo je tu na smiech, Steelová?" zašteká, ale nemyslí to vážne.
Tiež ju zbožňujem."
Ty tiež?"
Hej. Skúšala to na Christiana."
S Elliotom dokonca niečo mala," našpúli sa.
No nie?!"
Prikývne, pery pevne stlačené v patentovanom namosúrenom vý­raze Katherine Kavanaghovej.
Bola to len aférka. Vlani, myslím. Je to karieristka. Žiadny div, že sa teraz zamerala na Christiana."
Lenže ten je zadaný. Povedala som jej, nech ho nechá na pokoji, inak ju vyhodím."
Kate na mňa znova vytreští oči, dočista omráčená. Hrdo prita­kám a ona pozdvihne pohárik, aby mi vystrúhala poklonu, ohromená
a celá rozjarená.
Pani Anastasia Greyová! Len tak ďalej!" A štrngneme si.
Vlastní Elliot zbraň?"
Nie. Je proti zbraniam hrozne zaujatý." Kate mieša svoj tretí drink.
Christian tiež. Myslím, že je to Gracein a Carrickov vplyv," za-mumlem.
Už cítim ľahké opojenie.
Carrick je dobrý človek," prehodí Kate.
Chcel predmanželskú zmluvu," utrúsim kyslasto.
No tak, Ana." Natiahne sa cez stôl a chytí ma za ruku. „Iba mal starosť o svojho chlapčeka. Veď ako obe vieme, máš na čele vyteto­vané, že si zlatokopka," uškrnie sa na mňa a ja na ňu vyplazím jazyk.
Správajte sa ako dospelá, pani Greyová," napomína ma s úsme­vom. Znie pritom ako Christian. „Jedného dňa urobíš to isté pre svoj­ho syna."
Pre syna?" zažmurkám. Ešte som si ani nestihla uvedomiť, že moje deti budú vlastne bohaté. No zbohom... Budú vyrastať v blaho­byte. A tým myslím naozajstný blahobyt. O tom ešte budem musieť popremýšľať - ale nie teraz. Letmým pohľadom zavadím o Prescotto-vú a Sawyera, ktorí sedia pri neďalekom postrannom stolíku a sledujú nás, aj ostatných hostí, každý z nich pri tom žmolí pohárik s perlivou minerálkou.
Nemyslíš, že by sme sa mali najesť?" prehodím. „Nie. Mali by sme piť," vyhlási Kate. „A čože si tak dostala slinu?"
Pretože ťa teraz nevídam dosť často. Netušila som, že sa zbláz-niš a vezmeš si prvého chlapa, čo ti zamotá hlavu," nafufní sa zase. „No fakt, vydávala si sa tak narýchlo, až som si myslela, že si te­hotná."
Zachichocem sa. „To si mysleli všetci," utrúsim. „Už to nebudeme znova rozoberať. Prosím! Navyše si musím odskočiť."
Prescottová ide so mnou. Nič nehovorí. Ani nemusí. Nesúhlas z nej prýšti ako rádioaktívne žiarenie.
Nevyrazil som si sama od tej doby, čo som sa vydala," reptám bez ozveny proti zatvoreným dverám toalety. A potom na ne vystrú­ham grimasu - viem, že ona stojí za nimi a čaká, až budem hotová. Čo by asi tak Hyde robil v bare? Christian to jednoducho preháňa, ako obvykle.

Kate, už je neskoro. Mali by sme ísť."
Je štvrť na jedenásť a ja som práve pokorila štvrté mojito. Teraz už účinky alkoholu cítim úplne zreteľne, je mi horúco a som mierne opitá. Christian to nejako zvládne. Nakoniec.
Tak fajn, Ana. Veľmi rada som ťa videla. Vyzeráš zrazu oveľa viac, ja neviem... sebaisto. Manželstvo ti evidentne svedčí."
Do tváre sa mi hrnie ďalšia krv. Počuť niečo také od Katheriny Kavanaghovej, to je naozaj kompliment.
To teda hej," zašepkám a zrejme preto, že som mala tolko drin-kov, vyhŕknu mi slzy do očí. Mohla by som byť ešte šťastnejšia? Nap­riek všetkým jeho problémom, jeho povahe, jeho tieňom som spoz­nala a následne si vzala muža svojich snov. Rýchlo mením tému, aby som tým sentimentálnym myšlienkam urobila prietrž, inak sa určite rozplačem.
Vážne som si dnešný večer veľmi užila," beriem Kate za ruku. „Vďaka, že si ma vytiahla von!" Objímame sa. Keď ma Kate pustí, kýv-nem na Sawyera, ktorý odovzdáva kľúče od auta Prescottovej.
Som si istá, že Slečna Poctivka Prescottová už povedala Christia-novi, že nie som doma. Bude pekne naštvaný," posťažujem sa Kate. A možno, že príde na nejaký obzvlášť vycibrený spôsob môjho po­trestania... dúfajme.
Čo sa tak usmievaš, Ana? Ty snáď toho Christiana provokuješ schválne?"
Nie. Nie tak celkom. Vlastne to ide samo. Niekedy je desne po­sadnutý kontrolou." Teda, väčšinou.
To som si všimla," poznamenáva uštipačne.
Zastavujeme pred Kateiným domom. Pevne ma zovrie v náručí.
Nevzďaľuj sa mi," zašepká a dá mi pusu na líce. A potom už je vonku z auta. Mávam jej a cítim pritom zvláštny smútok. Toto mi chýbalo. Debata s kamarátkou, je to zábava a relax a ja si vďaka tomu pripadám mladá a bezstarostná. Budem sa musieť pokúsiť vídať s Kate častejšie. Lenže je fakt, že som v tej bubline s Christianom rada. Včera večer sme spolu boli na charitatívnej večeri. Bolo tam tolko mužov v drahých oblekoch a tolko vyčačkaných elegantných dám a všetci stále dookola hovorili o cenách nehnuteľností a najvýhodnejších hy­potékach a mŕtvych aktívach. Bola to nuda - a tým myslím šialená nuda. Je osviežujúce môcť vypustiť paru s niekým rovnako starým.
Hlasno mi zaškŕka v žalúdku. No jasné, veď ja som ešte stále ne­jedia. Dočerta - Christian! Prehrabem kabelku a lovím z nej Black-Herry. Do hája - päť zmeškaných hovorov! A jedna smska...

KDE DOČERTA TRČÍŠ?

A jeden mail.
Od: Christian Grey Predmet: Rozzúrený.Tak ako nikdy. Dátum: 26.8.2011,00:42 EST Komu: Anastasia Greyová

Anastasia,
Sawyer mi povedal, že popíjaš koktaily v bare, aj keď si mi sľúbila, že tam nepôjdeš.
Máš vôbec predstavu, aký som práve veľmi rozčúlený? Uvidíme sa zajtra.

Christian Grey
Výkonný riaditeľ, Grey Enterprises Holdings, s.r.o.


Skrúti sa mi žalúdok. Dočerta! A mám poriadny problém. Moje pod­vedomie na mňa vrhá namosúrený výraz, potom pokrčí ramenami a venuje mi výrečný pohľad ako-si-si-ustlala-tak-si-ľahni. Kam som to len dala rozum? Pohrávam sa s myšlienkou, že mu zavolám, ale už je dosť neskoro a on pravdepodobne spí... alebo niekde pochoduje ako lev v klietke. Rozhodujem sa, že krátka správa postačí.

EŠTE STÁLE SOM CELÁ. CHÝBAŠ MI - PROSÍM, NEHNEVAJ SA

Zízam na mobil a snažím sa z neho vymámiť odpoveď, lenže zostáva zlovestne ticho. Povzdychnem si.
Prescottová zájde pred Escalu a Sawyer vystupuje, aby mi podržal dvere. Keď potom spoločne čakáme na výťah, využívam príležitosť niečo z neho vytiahnuť.
O ktorej vám Christian volal?"
Sčervenajú mu líca. „Okolo pol desiatej, madam." Prikývne hlavou.
Prečo ste nás s Kate neprerušili a nedali mi ho?" „Pán Grey si to neprial."
Našpúlim pery. Výťah prichádza a my v tichosti stúpame hore.
Zrazu som rada, že má Christian celú noc na to, aby vychladol, a že je
na druhej strane Ameriky. To mi dáva trochu času. Na druhej strane... čnie sa mi za ním.
Dvere výťahu sa otvárajú a môj pohľad sa na stotinu sekundy za­stavuje na stolíku vo foyer i.
Čo je na tom výjave zle?
Váza s kvetinami je rozprsknutá po celej podlahe haly - voda, kve­ty a črepy porcelánu sú úplne všade, stolík je prevrátený. Strach mi dvíha vlasy do pozoru a Sawyer ma chytá za ruku a vťahuje späť do výťahu.
Zostaňte tu," sykne a tasí zbraň. Vstupuje do foyeru a mizne mi zo zorného poľa.
Chúlime sa v kúte výťahu.
Luke!" Počujem Ryanov hlas odniekiaľ z velkej izby. „Modrý kód!"
Modrý kód?
Vy ho máte?" Zvolá Sawyer. „No to ma podrž!"
Tlačím sa chrbtom k stene. Čo sa to tu dočerta deje? Adrenalín si razí cestu mojím telom a srdce sa mi tlačí až do krku. Počujem hlasy tiché hlasy - a za okamih sa už Sawyer objavuje späť v hale. Postaví sa priamo do kaluže vody z vyliatej vázy a ukladá zbraň.
Už môžete ísť dovnútra, pani Greyová," prehovorí láskavo.
Čo sa stalo, Luke?" šepkám sotva počuteľne.
Mali sme tu návštevu." Vezme ma za lakeť a ja som tej opore rada nohy mám totiž ako z rôsolu. Prechádzam spoločne s ním dvojkríd­lovými dverami.

Vo vstupe do veľkej izby stojí Ryan. Nad obočím mu krváca tržná rana a ďalšiu má na perách. V tom pokrčenom oblečení pôsobí dosť doriadene. Ale čo je oveľa šokujúcejšie - pri jeho nohách leží bez­vládne telo pána Jacka Hydea.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.